Wizyta u dentysty - nie ma powodów do obaw - Dla dentystów

Dobry dentysta Gliwice

Czynniki ryzyka

Choroby dziąseł mogą się rozwinąć u wszystkich, jednak są pewne grupy ryzyka. Nie zawsze powodem wystąpienia stanu zapalnego jest zaniedbanie.

Czasem to prostu "taki urok" pacjenta. Bardzo duże znaczenie ma po prostu czynnik genet

Wizyta u dentysty - nie ma powodów do obaw - Dla dentystów Dobry dentysta Gliwice
yczny, a jak wiemy nie można temu zapobiec. Jedyną rzeczą, którą można zrobić to po prostu poświęcenie szczególnej uwagi swoim zębom i częstsze wizyty u dentysty w celu usunięcia kamienia nazębnego.

Duże znaczenie ma też po prostu to jaką mamy odporność na infekcje bakteryjne. Jeżeli ogólnie nasz system immunologiczny jest osłabiony, to ryzyko wystąpienia paradontozy jest wyższe.

Jak widać, nie zawsze przyczyną jest po prostu zaniedbanie. Czasem na rozwój choroby na mamy większego wpływu.


Zabiegi wykonywane w małym gabinecie dentystycznym

Niektóre osoby bardzo lubią korzystać z małych gabinetów dentystycznych. Dzieje się tak dlatego, że mogą dobrze poznać swojego dentystę i korzystać z różnych rabatów przez niego przygotowanych dla stałych pacjentów. Poza tym w małych gabinetach dentystycznych wykonywane są praktycznie wszystkie podstawowe zabiegi dentystyczne, a wyposażenie małego gabinetu dentystycznego zwykle nie odbiega od wyposażenia dużego gabinetu. Dobry stomatolog, nawet jeżeli pracuje w małym gabinecie, potrafi doskonale wykorzystywać wszystkie dostępne środki lecznicze. Fakt posiadania stałych pacjentów pozwala mu na sprawowanie nad nimi naprawdę fachowej opieki i reagowanie na wszystkie zgłaszane przez nich problemy.


Mało węglowodanów oraz higiena - sposób na próchnice

Najlepszą profilaktyką próchnicy jest edukacja i wdrażanie właściwych nawyków higienicznych u dzieci. Próchnica jest jedną z chorób cywilizacyjnych i jej powstawaniu sprzyja częste spożywanie wysoko przetworzonej żywności, zawierającej duże ilości cukrów.

Tak więc dla zdrowia zębów warto ograniczać słodycze. Następujące węglowodany mają działanie próchnicogenne: sacharoza (czyli nasz pospolity biały cukier), glukoza, fruktoza oraz maltoza.

Dobrze jest stosować nici dentystyczne oraz płyny do płukania ust, nie wspominając o "tradycyjnym" szczotkowaniu zębów.

Przyczyną próchnicy są po prostu bakterie, które atakują osłabione środowiskiem kwasowym szkliwo, dlatego tak ważna jest higiena - bakterie po prostu giną. Jednak to środowisko kwasowe powoduje osłabianie się szkliwa, a takie efekt powstaje z powodu węglowodanów. Tak więc - dbanie o zęby to również dbanie o dietę.



© 2019 http://dla-dentystow.volleyball.waw.pl/